İnsan Neden Kavga Eder?

Oğuzhan Eren

"İnsanlar neden kavga eder?" sorusunu eminim benden başka dünya var olduğundan bu zamana kadar geçen sürede milyonlarca insan düşünmüştür.İnsanlar neden kavga eder , neden anlaşamaz , neden ayrılırlar. Bu sorunun yanıtı aynı olsa da sorun her zaman kişiden kişiye göre farklılıklar gösterir.

Bana göre insanların kavga etmeleirnin en büyük nedeni iletişimsizliktir. İnsanlar anlaşılmadıkları , anlatamadıkları ve hazmedemedikleri şeyler yüzünden kavga ederler. Bunların yanı sıra doğuştan sinirli olanlar , aşırı kıskançlar ve psikopatlar da vardır elbette. Bir de hiç kavga etmeyen hayatlarını sakinliğe adamış insanlarda vardır. İşte bunlar benim pek hoşuma gidiyor ki kavga gürültüden bağarılmaktan ve sesten pek haz etmeyenlerdenim. İnsanlar karşılarındaki insanı kendileri gibi görmediği sürece kavga etmeye devam ederler. Karşılarında ki insana saygı duymadıkça kavga ederler. Sevgide büyük bir parça elbetteki ama kavga etmek yerine sevmek daha bir anlamlı olsa gerek. Bir sosyal mesaj vermek değil amacım ama insanlar kavga etmemeli.

İnsanlar, genelde birbirlerini iyi tanımadığı zaman kavga ederler, bu bazen sözlü sataşma şeklinde başlayıp bittiği gibi, bazen de hiç arzu edilmeyen yumruklaşma şekline de dönüşebiliyor.

Birbirlerini tanıyıp, aralarında bir duygudaşlık((kişinin, başka insanların duygularını ve bakış açılarını fark etmesi bu konuda duyarlı olması, onların kaygılarıyla yargılamadan samimi olarak ilgilenmesi)) oluştuğu zaman dostlukları daim oluyor, bir daha münakaşa ve kavga etmekten kaçınıyorlar.
Kavga; kişilerin beyinleri arasındaki iletişimde yaşanan kopukluk, yanlış anlama, ters bir hareket gibi çok çeşitli nedenlerden patlak veren bir olaydır, bir başka deyişle kavga, beyinler çatışmasıdır, çünkü herkesin beyni aynı yapıya sahip olmadığını biliyoruz.

Beynimizin iki kısımdan oluştuğunu, desteklediğimiz ve hoşumuza giden fikirler beynimizin bir noktası olduğu gibi, hoşumuza gitmeyen desteklemediğimiz fikirler beynimizin diğer kısmını oluşturuyor, eğer beynimizin iki kısmına birden hükmedebilirsek ve onların çatışmasını engellersek, bizler aramızda kavga çıkmasını senelerce bekleyebiliriz,


Neden Kavga Çıkıyor

Tartışmayı bilmeyenlerin nihayetinde düştükleri bir durum olduğu gibi, akıl yoksunluğunu, bedensel kuvvetle kapatmaya çalışılan bir davranış biçimi gibi de algılayabiliriz..
Bir kavga patlak verdiğinde, kişiler içgüdüsel olarak baskın taraf olmaya çalışırlar, konuşmayı beceremeyenler, münakaşa esnasında yüksek ses çıkararak, haksız olsa bile sanki haklılığını ispat etmeye ve baskın olmaya çalışırlar, hatta kaba kuvvet kullanmalarına bile neden olabilir.
Kavga sırasında karşıdakini susturabilmek, ya da haksız duruma düşürebilmek için karşı tarafın açıklarını, ayıplarını, geçmişte yaşanan olumsuzlukları ve gizli kırgınlıkları ortaya atılabiliyor, bu da dostlukların zedelenmesine, hatta bitmesinde neden oluyor.
Bir kavga bittikten sonra, taraflar çoğu zaman birbirleriyle konuşmazlar, iletişim tamamen ya da kısmen kopabiliyor, çoğu zaman bir kavgadan sonra yara alan iletişim bir daha asla düzelmez ve öyle kalır düşüncesi hâkimdir, eğer taraflar sakin kişilerse, bazen oturup konuşmayı ve aradaki iletişim kopukluğunu gidermeyi denerler, bunda da başarılı olurlar.

Sanırım hayatı ve olayları algılama biçimi ile ilgili,özellikle özgüven eksikliği,dışlanmışlık,sevgisizlik gibi duygularda sıkıntı olduğunda,sürekli bir savunu şeklinde bir davranış biçimi ön plana çıkıyor.Savunma normalde bir saldırı var ise ortaya çıkması gereken bir durumdur.Kişinin kendi iç kargaşasının dışa vurumu da kavgayı tahrik eder diye düşünüyorum...

❎❌Bu Yazının Başka Sitede İzinsiz Paylaşılması
YASAKTIR! ❎❌
Oğuzhan Eren

15 yaşında kodlama dahisi... Tüm konularda yazı yazmış ve tüm kullanıcılara örnek bir kişi olma hayalinde...

1 Yorumlar

Her yorum beni sevindirir! Sende beni sevindirdiğin için teşekkür ederim! Takipte kalmayı unutma!

Daha yeni Daha eski