Dinozor Çeşitleri ve İsimleri
1- Trodon: Dinozorlar arasında en kısa boya sahip olan Trodon, şu zamana kadar tespit edilmiş en küçük dinozor türüdür. Hızlı ve atik olmasının yanında avlarına tuzak kuracak kadar kurnazdır. Kilosu 40 - 50 aralığındadır. Yayımlanmış 'En Zeki Dinozorlar' listesinde adı bulunan Trodon etçildir.
2- Utahraptor: Kretase devrinde yaşadığı düşünülen Utahraptor anatomik özellikleri bakımından kuşlarla benzerlik taşır. Bacakları atletik bir yapıya sahiptir. Buna karşın dişleri ve pençeleri çok fazla gelişmemiştir. Kas ve kemik yapıları da çok güçlü olan Utahraptorların sürü halinde yaşadıkları tahmin ediliyor.
3- Allosaurus: Etobur dinozorların en büyüğü olan Allosaurus hem Amerika hem de Afrika kıtasında yaşamıştır. İki ayağının üstünde yürüyebilen nadir dinozor türlerinden biridir. Jura devrinde yaşadığı ve çok iri olduğu için Jura Aslanı adıyla da bilinir.
4- Tyrannosaurus: T-Rex adıyla da bilinen Tyronnasaurus, avcı dinozorların en büyüğü ve en güçlüsüdür. Uzunlukları 15 metreye kadar çıkabilen bu canlıların toplam ağırlıkları ise 6-7 ton ağırlığındadır. Ortalama ömürlerinin 150 - 200 yıl olduğu düşünülmektedir.
Dinozorların Özellikleri ve Hakkında Az Bilinenler
Dinozorların dünya üzerinde toplamda 100 milyon yıldan fazla yaşadığı var sayılıyor Neden yok olduklarına dair farklı teoriler mevcuttur. Bilim dünyasında da tartışmaya neden olan bu konu hala kesin bir delil bulunamadığı için netlik kazanmamıştır. Buna karşın çoğu bilim insanına göre dünyaya çarpan bir astroid sonucu dinozorların nesli tükenmiştir.
Sanılanın aksine dinozorlar sadece etçil değildir. Otçul - etçil ve otçul türünde birçok dinozor da yakın tarihte keşfedilmiştir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma ise bazı dinozorların leş yediklerini ortaya çıkardı. Önceleri sadece Amerika ve Afrika kıtasında oldukları tahmin edilen dinozorların Antarktika da dahil olmak üzere tüm kıtalarda yaşadıkları keşfedildi.
Suyun altında yaşayan onlarca dinozor türü bulunmaktadır. Hala devam etmekte olan araştırmaların ışığında binden fazla dinozor türünün fosillerine rastlanmıştır. Bilimsel araştırmalarda kullanılan üst düzey teknoloji sayesinde dinozorların simülasyon görüntüleri elde ediliyor.
Günümüzden 120 milyon yıl önce nesillerinin tükendiği düşünülen dinozorlar, hala birer efsane
Neyse şimdi konumuza dönelim ve “Dinozorların nesli nasıl tükendi?” sorusunu cevaplamaya çalışalım.
Nasıl uzay hakkında gizem ve bilinmeyen çoksa dinozorlar hakkında da çok bilinmeyen var. Bir sürü bilim insanı ve uzman, dinozorları yüzyıllardır araştırıyor. Buna rağmen bilgiler çok kısıtlı.
Çok zor koşullara direnebilecek güce ve cüsseye sahip olan dinozorların yok oluşuyla ilgili en bilinen ve en çok inanılan görüş 66 milyon yıl önce Meksika Körfezi dolaylarındaki Yucatan bölgesine düşen asteroidle ilgili. 15 kilometre yarıçapında olduğu düşünülen bu asteroid saatte 40 bin kilometre hızla dünyaya çarpmış. Düştüğü yer okyanus kıyısıymış.
Bu çarpma sonucu tüm atmosferi sülfür denilen bir gaz kaplamış ve güneşin ışınlarının dünyaya gelmesini engellemiş. Ortaya çıkan radyoaktif ateş topu, yakın çevredeki canlı cansız her şeyi yakıp kavurmuş. Asit yağmurları oluşmuş, dünya karanlığa gömülmüş. Karanlık ve soğukta bitkiler fotosentez yapamadığı için ölmüş. Bu zincirleme olaylar sonucu birçok türün sonu gelmiş. Bunlardan biri de dinozorlarmış.
Neslin Tükenmesiyle İlgili Diğer Görüşler
Dinozor dostumuzun neslinin tükenmesiyle ilgili bir başka görüş de çoğalma hızlarının yavaş olmasıymış. Dişi dinozorlar çok sık doğum yapmadığı ve çok sık bebek dinozor dünyaya gelmediği için zamanla azalarak yok olmuşlar bu görüşe göre.
Bu iki görüş dışında yanardağ patlamaları ve iklimsel değişiklikler dinozor neslininin tükenmesine etki eden olaylar olarak düşünülüyormuş.
KISACA DİNOZORLARIN YAŞAMI
Dinozor kelimesinin anlamını hiç merak ettin mi? Korkunç kertenkele demekmiş. Yunancadan gelen bu kelime, galiba onların fiziksel özellikleri düşünülerek belirlenmiş. Her ne kadar korkunç olsalar da biz onları seviyor ve unutmuyoruz değil mi?
Bir dinozorun hayatında neler yaşanırmış acaba? Dinozorların hayatı aslında çok renkliymiş. Her an bir macera onları beklermiş.
Çok büyük bir cüsseye sahip olan dinozorlar çok da hızlı hareket edebilirlermiş. Bunun nedeni ön ayaklarının vücutlarının altında olması ve koşarken nefes alabiliyor olmalarıymış.
Yaklaşık 250 yıl önce ortaya çıktığı düşünülen hayvan dostumuz büyük patlama olana kadar dünyanın en büyük hakimi gibiymiş.
Etobur ve otobur türleri varmış.
Dinozorların yaşamı hep merak edilen bir konu olmuş. Araştırmalara göre sürü halinde yaşayan türleri olduğu gibi yalnız yaşayan türleri de varmış. Yalnız yaşayanlar çoğunluktaymış. Bazı türler birlikte bile avlanırmış.
Yüzlerce dinozor çeşidi varmış. Dünyaya hükmettikleri dönemde yaklaşık 1000 farklı çeşit dinozorun yaşadığı tahmin ediliyor.
Ortalama en büyük dinozor 30 ton, en küçük dinozor ise 5.5 kilo ağırlığındaymış. Bazılarının sadece kuyruk uzunluğu 30 metreyi buluyormuş.